1 Karolinas Kaos: Ett högerextremt Europa?

Monday, May 26, 2014

Ett högerextremt Europa?

I Finland var valdeltagandet 40,9% - det är visserligen en ökning från förra valet (40,3%), men hörni, det är inte ens hälften av alla röstberättigade. Skamligt! (I Grankulla var man aktivast: hela 71% släpade sig iväg för att rösta, snyggt!) Läs mer om hur Finland röstade här och Svenskfinland här.

SFP:s stöd ökade och de fick behålla sitt mandat (se dig i röven, Halla-aho), men Sannfinnländarna gjorde också framsteg och är nu det tredje största partiet i Finland.  I resten av Europa ökar överlag stödet för högerextrema partier - Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti, det nynazistiska Gyllene Gryning (Grekland) och Front National (Frankrike) har alla ökat kraftigt i popularitet.

Läs mer om valet och resultaten här och här.

I några enstaka länder har de högerextrema partierna fått mindre röster än vanligt, men det känns som en klen tröst då Hitlerpartier växer fram på annat håll. Kan Europa sin historia så här dåligt? På nyheterna igår visades klipp från de olika högerextrema partiernas valvakor och det var otroligt skrämmande bilder. Jag lyckades tyvärr inte hitta dessa klipp idag, så om nån vet var de finns får ni gärna dela med er.


Betnér får en hel del politiska frågor och ger en hel del vettiga svar.

2 comments:

  1. Alltså jag får ärligt talat rysningar av det här. Det är så sjukt. Jag vågar inte ens tänka på vad det här kommer att föra med sig i framtiden...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samma här, det är helt ofattbart!

      Delete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!