1 Karolinas Kaos: Hur läsa inför studenten?

Friday, August 29, 2014

Hur läsa inför studenten?

Hej! Eftersom du gått gymnasiet och tagit studenten, skulle du vilja tipsa lite om hur man läser till studenten och så.. Eller iaf berätta hur du gjorde? =) (skulle verkligen uppskattas!)

Hej och tack för din fråga! Jag valde att svara på den så här i ett helt inlägg eftersom jag har lite svårt att hålla mig kortfattad. Och vem vet, kanske någon annan också råkar ha nytta av svaret.

Jag skrev följande ämnen i studenten: modersmål, finska, engelska, matematik och biologi. Under finska- och engelskalektionerna på trean nötte vi hör- och läsförståelser heeeela tiden, så det förberedde en jättebra för språkskrivningarna. Förutom det lönar det sig helt klart att läsa finska och engelska texter på fritiden samt lyssna på musik och/eller titta på filmer. Kolla t.ex. på filmer på engelska med finsk undertext. Jag skrev mofi-finska, så jag fokuserade på att plugga snygga fraser och uttryck att slänga in i essä-delen av skrivningarna också. Inför engelskaskrivningen kollade jag upp oregelbundna verb som jag kände mig osäker på, men mer än så gjorde jag egentligen inte. Jag har alltid (utan att skryta nu då) haft ganska lätt för grammatik, så det lag jag inte ner mycket tid på alls.

Modersmålet är ganska svårt att förbereda sig inför på egen hand eftersom det (åtminstone när jag skrev studenten 2010, vet ju inte om det är exakt lika idag) bestod av två delar: textkompetens och essä. Det är grejer som nästan måste övas på lektionstid, som läraren får bedöma och gå igenom. Under det sista året i gymnasiet är det nog lärarens uppgift att se till att ni är förberedda inför skrivningarna, för som sagt är det svårt att "läsa" inför modersmålet på egen hand. En sak man kan kolla in är finlandism-ordböcker, eftersom finlandismer är väldigt vanliga och sänker ens poäng ganska ordentligt!

Matematiken däremot lag jag ner mer tid på. Jag räknade massvis med gamla studentprov, räknade, räknade och räknade igen. Vi fick ett kompendium av vår lärare med kanske 15 gamla studentprov + facit, så det använde jag mig av. Det var jättebra! Fråga efter ett sånt om er lärare inte erbjuder det.


Biologin vågar jag nästan inte gå in på. Jag har aldrig haft svårt för realämnen, men jag hatar att läsa på dem. Det känns så kompakt, så mycket att gå igenom, så svårt att få någon ordning på. Men jag kan bara ge samma tips som lärarna antagligen redan har sagt tusen gånger: planera din tid! Det känns som att man är ledig efter abi-festen, men det är man inte. Kolla upp hur många böcker du har att läsa och skriv in i din kalender exakt vilka datum du ska läsa vilka sidor. Och följ det schemat. Det finns inte en chans att klämma in så mycket material veckan före skrivningarna, så det måste göras under en längre period, dvs stegvis under hela läsledigheten. Skriv ner egna anteckningar. Förklara med så enkla ord som möjligt för dig själv vad du precis läst. "Om du inte kan förklara en sak enkelt har du inte förstått det ordentligt".


Njut av penkkis, fira ordentligt, ha kul och allt det där, men se till att börja läsa så snabbt efteråt som bara möjligt. Det bästa är ju att man kan ha sovmorgon hur ofta man vill, man kan gå runt i mjukiskläder hela dagarna om man så vill, man kan plugga tillsammans med kompisar om det går lättare så, det är en ganska skön tid bara man tar vara på den på rätt sätt.


Om jag fixade det så gör ni det också ;)

Några sista självklara tips: 
1. Stäng av telefonen helt när du pluggar - och sitt inte nära en dator. 
2. Sov ordentligt natten före alla skrivningar, det lönar sig inte att panikläsa mitt i natten. 
3. Ta med ditt favoritsnacks till skrivningarna! 

Hoppas nu att det här inlägget var till någon slags hjälp och så vill jag önska dig ett stort lycka till! :)

2 comments:

  1. ååååh jag saknar gymnasietiden!! de va så himla chill :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo man visst int hur bra man had de ;) fast egentligen tycker ja studielive e mera chill, man har så myki mera friheter!

      Delete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!