1 Karolinas Kaos: Om att förbereda sig för intervju

Monday, September 15, 2014

Om att förbereda sig för intervju

Jag ska börja med att säga att du har en superbra blogg! Väldigt varierande inlägg som gör att i princip alla kan läsa bloggen oberoende av ålder, kön och intressen. :) 

Nu till en fråga; Jag sökte till klasslärare och slapp tyvärr inte in. Har du några tips vad jag ska göra till nästa år för att ha en bättre chans? Just nu jobbar jag som lärarvikarie ca 2 gånger i veckan och slipper förhoppningsvis med på några kurser vid ÖPU. Finns det något annat att göra? Eller har du några andra tips på hur jag ska spendera mitt mellanår på? DÖR av tristess när alla mina vänner springer på olika evenemang dagarna i ända när man själv bor hemma hos föräldrarna mitt inne i skogen. :)Tack för din fina kommentar, vad glad jag blir! :)

Synd att du inte kom in, men bra att du inte gett upp! Jag läste också några kurser på ÖPU före jag började studera till klasslärare och det har varit jättetacksamt. Under intervjun kunde jag hänvisa till kurserna (vilket också visar att man är intresserad på riktigt) och dessutom kan man få kurserna tillgodoräknade och på så sätt minska på arbetsmängden. Så jag tycker absolut att du ska gå så många kurser du bara kan! Hör med studieplanerare Michaela Lithén (michaela.lithen@abo.fi) vilka ÖPU-kurser som lönar sig att läsa samt vilka man kan få tillgodoräknade senare. Superbra att du dessutom har möjlighet att jobba som vikarie, det är definitivt också något du kommer att kunna stoltsera med nästa gång du söker in.

Under mitt mellanår jobbade jag först på en kundtjänst i Stockholm i ett år. Efter det gick jag en bartenderkurs på Ayia Napa. Sen jobbade jag ett år på fabrik. Det är svårt att tipsa om något konkret eftersom jag inte vet vem du är eller vad du har för intressen. Men umgås med vänner, njut av att vara "ledig", läs böcker, skriv dagbok, gå på studieevenemang du också! Jag gick också på en del sitzer när jag studerade på ÖPU. Be någon av dina vänner som studerar att ta med dig på något evenemang. Då kommer du in i studiestämningen och får kanske samla på dig några halarmärken hehe, sånt är ju viktigt ;)


Jag lånade en gång en halare av en bekant för att kunna gå på halarsitz ;) 
Några kom fram till mig och undrade varför de aldrig sett mig på Novia haha...


Några konkreta tips på vad du kan göra för att förbereda dig för nästa års intervju:

1. Förbered dig på eventuella frågor, tänk igenom vad du vill ha sagt.

2. Stå på dig, var säker på din sak (genomskåda deras försök till att grilla dig). Åt mig sa de: "Jasså, du har bytt skola två gånger och verkar ha lite svårt att bestämma dig. Är du nu verkligen säker på det här?", men jag vände det till något positivt: "Jag behövde dessa mellanår för att mogna och för att ta reda på vad jag verkligen vill göra med mitt liv, nu vet jag. Erfarenheter i bagaget är inget negativt." Då blev de tysta och bara log och nickade.

3. Hänvisa till någon kurs du gått! Jag babblade om hur intressant jag tyckte att kursen Pedagogisk psykologi var och hur jag som framtida lärare skulle vilja använda mig av det jag lärde mig under kursen. Och så ska du förstås påpeka hur underbart roligt det var att vikariera samt att det är det här du brinner för. Brinner är ett bra ord.

4. Om du är riktigt hård (och riktigt uttråkad) kan du läsa lite kurslitteratur som du kommer att ha nytta av i Peffan, t.ex. Varför vetenskap?, Världens bästa fröken och Allmändidaktik. 

5. Det allra viktigaste är sist och slutligen att vara avslappnad, lugn, trevlig och självsäker. Tro på dig själv, det kommer att gå jättebra! Nu när du dessutom testat ett år vet du hur det går till, så det borde gå lättare andra gången.


Hoppas att mitt svar var till någonslags hjälp, det blev lite långt och kanske jag listade för dig helt självklara saker, men jag kan inte komma med bättre tips än så här tyvärr!

No comments:

Post a Comment

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!