1 Karolinas Kaos: Är bikinifitness verkligen hälsosamt?

Monday, March 30, 2015

Är bikinifitness verkligen hälsosamt?

Det kan hända att diskussionen börjar vara uttjatad och jag hade först tänkt låta bli att ta upp det här på min blogg, men nu känner jag ändå att jag måste säga hur jag tänker kring det här ämnet. Har man följt med i den finlandssvenska bloggvärlden under den senaste tiden har man knappast missat diskussionen kring sporten som under det senaste året ökat kraftigt i popularitet: bikinifitness. Vart du än vänder dig verkar det som att man hör om tjejer som ska debutera i denna sport i år.

Jag vill börja med att säga att jag beundrar tjejernas engagemang och viljestyrka, deras kämparglöd är värd att lyfta på hatten för. Jag vill också understryka att jag anser att alla får och ska göra precis det de själva vill och blir lyckliga av. I detta inlägg vill jag alltså inte kritisera någon enskild person eller ens er som håller på med bikinifitness, jag önskar ibland att jag hade samma träningsmotivation som er, men jag vill snarare fundera kring sporten i sig själv.

Lina Björkskog skrev ett inlägg där hon kritiserade denna sport och när jag läste i kommentarsfältet fick det mig att tänka till. De som sysslar med bikinifitness verkade ta kritiken väldigt personligt trots att Björkskogs mening med inlägget var att kritisera sporten, inte tjejerna. Kanske var det den provocerande rubriken som orsakade stormen, vem vet. Jag har för länge sedan slutat läsa träningsbloggar, men efter det här har jag tittat in på några bikinifitnessbloggar av ren nyfikenhet. Det jag reagerar väldigt starkt på är att samtliga bloggerskor skriver att de känner sig trötta, hängiga, ångestfyllda, asociala, orkeslösa - helt slutkörda av dieterna helt enkelt. Flera av dem har nämnt att dieten inte är hälsosam eller något att rekommendera. "Men det hör till" under tiden före tävlingarna.


I ett annat inlägg läste jag att det är vanligt bland bikinifitnessdeltagare att deras mens uteblir i flera månader p.g.a. att deras fettprocent är mindre än vad som klassas som normalt. Kroppen orkar inte fungera helt enkelt. "Men det hör till". En annan tjej skrev att löshåret, lösnaglarna, fejkbrännan, sminket, klackarna och den glittriga bikinin är ett sätt att belöna sig själv. Hon skrev att eftersom de är "fula hela året före tävlingen", osminkade och med håret i en knut under träningarna, är det en belöning att få piffa till säg under tävlingsdagen. Att de gör det för sig själva, inte för domarna. Ändå står det uttryckligen i reglerna:


Om ni vill veta mer om exakt hur tävlandena får och inte får posera och se ut kan ni läsa vidare här. Jag översatte fritt från finska där det stod att en tävlandes kauneus bedöms. Alltså hur vacker hon är, hur snygg hon är. Jag tycker att dessa kriterier påminner väldigt mycket om en skönhetstävlings: man bedömer ett utseende, inget annat. Miss Universum-deltagarna har t.o.m. en chans att säga något, men i bikinifitness är det endast skalet som bedöms. Deltagarna har kämpat länge för att sedan gå runt på en scen i några minuter, med en liten bikini och höga klackar, för att visa upp sin s.k. hälsosamma kropp - men är detta verkligen hälsosamt?

I reglerna står det uttryckligen att kroppen ska se hälsosam ut. Att äta så lite att kroppens grundfunktioner inte fungerar, att vara så utmattad att man knappt orkar med vardagen, att vara så uttorkad att man kunde svimma när som helst - är det definitionen av "hälsosamma kroppar" nu för tiden? Jag vet att de inte går på så hårda dieter året runt, men månaderna före tävling verkar det som att kaloriintaget blir mindre och mindre trots att träningen fortfarande är hård. Man äter för lite med andra ord. Men det tycks "höra till" att tiden före tävlingarna ska vara väldigt extrema.

Vilket budskap sänder sporten ut egentligen? Att du endast duger om du ser ut på ett visst sätt, om ditt hår ser ut på ett visst sätt, om ditt ansikte är tillräckligt vackert... Helst ska du ha satt in ett par silikonbröst också, för hur ska man annars uppfylla kriteriet om den kvinnliga kroppens proportioner och form, när ens minimala fettprocent antagligen utplånat ens bröst för länge sedan?

Att påstå att denna sport representerar en sund livsstil kan jag av dessa orsaker inte hålla med om. Jag undrar hur många tjejer med början till ätstörningar som triggas av bikinifitness-boomen och börjar träna alltför hårt i alltför unga åldrar och sedan gömmer sig bakom "Jag är bara hälsosam". Ortorexi är också en ätstörning, vilket många tycks glömma bort. Att hela ens liv kretsar kring vad man äter och hur man tränar, det låter inte hälsosamt i mina öron. Sen säger man till sitt försvar: "Jamen min diet tillåter inte..." eller "Mitt träningsschema säger att...". Tänk om man var lika besatt av maten och träningen utan att ha sporten att skylla på - skulle man ta allt ur bikinifitnesskontexten hade man antagligen stämplats med en eller annan ätstörning ganska snabbt.

För mig handlar hälsa om en balans. Det handlar om att äta bra mat, äta ordentligt med frukter och grönsaker, att motionera och träna regelbundet. Men dessutom handlar det om att umgås med vänner och familj, om att kunna ligga på soffan en hel dag utan att känna ångest och om att kunna äta "ohälsosamt" när man känner för det. Precis som Carro skrev: "För MIG är det jäääävligt hälsosamt att sitta och lägga en chokobit i munnen och få smaska med på den medans jag dricker en klunk iskall mjölk. Det om något är hälsosamt, för jo, chips och choko kan göra mig lycklig! SUE ME!" Dessutom måste jag ännu säga att jag tycker att sporten är väldigt bakåtsträvande för kvinnor. Kvinnorna ställer sig på rad, som på en köttdisk, trippar runt på sina klackar och putar med rumporna, för att bli bedömda på hur snygga de är enligt domarnas regellista.

Avslutningsvis undrar jag vad som är charmen med sporten. Vad får tjejerna att orka fortsätta egentligen - för det kan inte vara lätt! Är det minuterna på scenen, är det den muskulösa kroppen, är det uppmärksamheten - eller vad gör man det för egentligen? Daniela ställde en liknande fråga på Krooks blogg och fick ett svar i form av ett inlägg som var väldigt intressant att läsa. Därför vore det roligt om flera som håller på med sporten kunde dela med sig av sina åsikter och tankar kring det här!

14 comments:

 1. Håller med!
  Det finns ju, precis som du skriver, vettiga belägg för att kritisera bikini fitness. Det där med mensen borde ju vara en riktig varningsklocka! Hade en vän i högstadie som hade anorexi och jag minns att det var en av grejerna som gjorde mig och andra av hennes vänner riktigt oroliga, när hennes mens försvann.
  Och ja, jag har också läst på flera bloggar om hur dieterna tär på bikini fitness-tjejernas mentala och fysiska hälsa, jag blir iaf inte direkt sugen på att ge mig in i en sådan sport.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis samma här, våra varningsklockor började ringa högt när en av våra högstadiekompisars mens uteblev. Det är verkligen ett tydligt tecken på att något inte är som det ska. Sen att bara skyller det på sporten tycker jag känns lite märkligt.

   Delete
 2. Ja har tänkt också på va de gör till hormonbalansen..när mensen uteblir och är oregelbunden då man dietar o håller på..hur kommer de o påverka kroppen senare? Är de svårare att få barn? För kroppens balans mår ju absolut inte bra av de. Och när man bantar ner sig till låga fettprocent tar ju inälvorna skada.. För att kroppen ska normalt fungera behöver den ~800kcal, och fast man sko int alls rör på sig på hela dagen förbränner kroppen ändå mera än det.. Vet int hur myki kalorier de äter på diet men me tanke på den hårda träningen antagligen alldeles för lite

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jadu, det undrar jag också, men har inget svar på. Vet inte hur mycket utebliven mens faktiskt påverkar kroppen i längden. Jag har förstått att man som kvinna behöver ca 2000 kalorier per dag, men behovet varierar beroende på ålder, längd, vikt och aktivitetsnivå. Tränar man hårt varje dag ökar detta kaloribehov.

   Delete
 3. Med risk för att det blir pajkastning - så måste jag säga att jag verkligen håller med dig. Vi tycks se på det hela på samma sätt.
  Jag läste en norsk artikel en gång där en av de norska bikini fitness stjärnorna tog upp precis det här med anorexi, ortorexi och hur tufft tiden efter tävlingarna blir för många och mycket annat av det du skriver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för feedbacken! Ja, det vore intressant att höra fler av deras egna tankar kring dessa. Länka gärna om du råkar veta var artikeln finns :)

   Delete
  2. Tyvärr minns jag inte vad tidningen hette! Det var en tidning som var inne i en annan pappers tidning som jag fick på flyget från Oslo. Men om jag råkar få en snilleblixt så meddelar jag :)

   Delete
 4. Finns ingen elitidrott som är hälsosam. Och ja, jag kallar det elitidrott för sporten kräver max insats av deltagarna. Fråga Kaisa Mäkäräinen om hon har mens inför vm eller os. Eller vilken som helst toppidrottare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu "svälter" ju inte Kaisa Mäkäräinen sig före tävlingar, så du försöker nog greppa efter halmstrån här..

   Delete
  2. Det gör inte fitnesstävlarna heller, de bara äter begränsat. Svält är något folk drabbas av ofrivilligt, är jag övertygad om.

   Delete
  3. Måste hålla med Lisa här. En skidåkare eller löpare äter knappast mindre före tävlingarna, tvärtom skulle jag gissa på. För att orka prestera under ett lopp måste man ha tankat med mat. Inför bikinifitnesstävlingarna verkar det vara helt tvärtom.

   Delete
 5. Elitsporter är inte hälsosamma, man presterar alldeles för hårt och många får problem med kroppsliga funktioner senare i livet (förstörda knän, uppfuckad metabolism). Tror inte det är grejen heller, folk som vill framställa bikinifitness som hälsosamt (eller nån bantning över huvud taget) gör det nog tyvärr bara för att de är hjärntvättade.

  Märks ganska tydligt också vilken sorts tjejer som börjar med bikini fitness, det är såna som är snygga från början och antagligen fått mycket uppmärksamhet för det, och vill satsa på det. Behöver ju inte vara negativt, men jag tror det är negativt, eller BLIR det, i de flesta fallen. Funderar mycket på de som inte lyckas så bra, som får dåliga placeringar, hur går det för dem egentligen?

  Detsamma gäller väl män också, men inte i lika extrem utsträckning...

  ReplyDelete
 6. Jag håller helt med dig i alla punkter.. Jag fattar helt ärligt inte ens hur någon kan tycka att det är snyggt när revbenen snart ploppar ut, alla muskler ser så där äckligt onaturliga ut och whats up me den där 'solbrännan' haha.. Nä alltså jag tycker bara att allt ser så himla onaturligt och äckligt ut.. Och enligt mig absolut inte ett hälsosamt sätt att träna på... Nej fy då, detta är helt klart inte min grej, jag förstår mig heller inte på det så jag kanske bara ska va tyst nu då heh! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du håller med :) ja smaken är ju som baken minsann!

   Delete

Välj 'Namn/webbplats' för att kommentera. Webbplats måste inte anges, det räcker med ett namn.
Det går också att kommentera anonymt.
:) Jag svarar på kommentarer i egen blogg!